tisdag 31 december 2013

Strömsholms slott

Ort: Kolbäck (Västmanland)
Besökt: Augusti 2012
Entrépris: 80 kr (inkl. guidad visning).
Guidade turer: Ja, men man kan gå på egen hand.
Informationsskyltar: Fåtal
Övrigt: Ett av Sveriges kungliga slott.

Jag var ganska förväntansfull inför besöket på Strömsholm. Ett kungligt slott med arkitektonisk harmoni på landsbygden. Dessutom hade jag aldrig sett bilder från interiören, så jag visste inte vad som skulle bjudas oss.

Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre; en varm och solig dag med ljusblå himmel, syrsor som spelade bland veten på åkrarna, spegelblanka vattendrag och lätta brisar som fick säven att susa.

Vi kom med bil och det var skyltat till Kolbäck från motorvägen och ganska snart skyltat mot själva slottet.

Parkeringen framför slottsträdgården kändes liten, men räckte väl till denna augustiförmiddag. En stor välkomnande informationsskylt vid parkeringen berättade kort historik och vad som finns att se på anläggningen idag. Vi gick direkt till slottet.

Man går in i den stora entrén mitt på fasaden - lätt att hitta. Innanför dörren finns informationsdisk och kassa för den lilla "souvenirshopen" (några böcker och sådant som blivit över från slottsboden vid Stockholms slott). Vi köpte ett häfte för att kunna guida oss själva, då den guidade visningen redan hade börjat.
Precis som på samtliga kungliga slott i Sverige får man inte fotografera inne på Strömsholm.

Slottet har varit i kunglig ägo sedan Gustav Vasas dagar och flera av landets drottningar har använt slottet, bla Katarina Stenbock, Maria Eleonora, Hedvig Eleonora och Sofia Magdalena. Det är en interiör med Sveriges drottningar i centrum. Bland annat visas på väggarna tavlor utförda av drottning Ulrika Eleonora d.ä. under andra halvan av 1600-talet.

De interiörer som visas på Strömsholm idag är i stor utsträckning baserade på en inventering rum för rum år 1816, tre år efter änkedrottning Sofia Magdalenas död. Men även flera målningar från Hedvid Eleonoras tid visas och då främst av David Klöcker Ehrenstrahl, som man ju bara inte kan tycka illa om! Hans gigantiska "hästporträtt" hänger i rikssalen på övervåningen och tillhör de främsta sevärdheterna i slottet. En annan sevärdhet är drottningens sängkammare från 1770-talet i röd siden. Very nice!

Flera tapeter är nytillverkade efter gamla förlagor på Strömsholm. Det var trevligt att se så mycket färg på väggarna, vilket säkerligen inte hade varit fallet, om de solblekta originaltapeterna hade suttit kvar. Jag tycker att en nytillverkad historisk tapet är minst lika intressant som en gammal, då värdet inte nödvändigtvis sitter i materialet, utan i upplevelsen av rummet.

Slottets egendomar användes under 100 år som ridskola, stuteri och för avel, så hästar har varit viktiga för Strömsholm. Ett rum på övervåningen, officersmässen, har bevarats från ridskoletiden och för den som är intresserad av hästens betydelse för regement och krigsföring så är detta rum intressant. För oss blev det mest en påminnelse om att mycket av den fasta utsmyckningen man ser i slottet idag är från restaureringar på 1900-talet.

Allra längst upp i slottet ligger slottskyrkan med en hög kupol och lanternin. Rummet känns trångt och pampigt på samma gång...

Trapphuset ska jag nämna också, det tyckte jag var fint. Det är byggt centralt i byggnaden kring en smal ljusgård som med stora fönster gör att dagsljus kommer in i trapphusets alla våningsplan.

Vi tackade för besöket och tog en promenad runt byggnaden. Den ligger vackert på en holme mitt i Kolbäckåns virvlande forsar. Om jag byggde ett slott, skulle jag också göra det mitt i en fors!

Trädgårdarnas utsmyckning har man inte lagt särskilt mycket energi på idag. De består mest av stora gräsytor. För 200-300 år sedan följde de helt säkert det rådande trädgårdsmodet med att ha påkostade formationer och utsmyckningar där det nu är öppna gräsytor. På baksidan av slottet finns en buskageformation med gångar. Kul, men inte så välskött, kanske för att buskarna är gamla och därmed lite "taniga" och inte alltid så gröna.

Sammanfattningsvis kan man säga att Strömsholm är långt ifrån Sveriges bäst bevarade slott, men är väl värt ett besök för upplevelsen av ett kungligt slott på landsbygden och de vackra porträtten och tavlorna på alla djur.