torsdag 7 november 2013

Uppsala domkyrka med Skattkammaren


Ort: Uppsala (Uppland)

Besökt: Augusti 2013
Entrépris: 40 kr (enbart Skattkammaren), fri entré till kyrkorummet.
Guidade turer: Ja
Informationsskyltar: Sparsamt. 
Övrigt: Skattkammaren ligger i kyrkans norra torn.

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrkobyggnad och ligger i centrala Uppsala. Vi besökte kyrkan en solig lördagseftermiddag i augusti och det var svårt att finna parkering i nära anslutning. När vi väl fann en plats, kostade den 30 eller 40 kr/timme, om jag inte minns fel. 

Väl inne i kyrkan blev vi informerade om att det strax skulle börja en vigsel, så om vi ville se kyrkorummet hade vi endast tio minuter på oss. Det var inget roligt jobb som vakten vid dörren hade, när turisterna vällde in och han fick upprepa sitt budskap om att kyrkan stängde för besökare under vigseln. Men han gjorde det bra och behöll sitt leende - proffsigt! Mot oss var han riktigt snäll och lät oss springa genom kyrkorummet på några minuter. Vi hann hälsa på Gustav Vasa, Johan III, Erik den helige och de andra som ligger begravda här, men vi hann inte ta in atmosfären eller få några bestående minnen. Själv hade jag varit där tidigare, så för min del gjorde det inget att vi småsprang genom kyrkan, men min sambo som aldrig tidigare varit där, fick kanske ett något stressat första intryck av katedralen.

Eftersom vi inte stannade till och läste informationsskyltar eller upplevde kyrkorummet på optimalt sätt, lämnar jag härmed själva kyrkan och går över till det museum som ligger i kyrkans norra torn - Skattkammaren. Här var det fritt fram för oss att spendera tid under vigseln och faktum är att vi var helt ensamma i i tornet, alla andra turister som ville in i kyrkorummet inför vigseln, lämnade tydligen byggnaden helt. Vi fick således en exklusiv stund tillsammans med skatterna.

Entréavgiften till museet betalas i kyrkans lilla katedralbutik. Tjejen i kassan blev jätteglad när vi sa att vi ville gå upp i tornet. Hon informerade glatt om hur vi skulle göra - börja med att ta hissen längst upp och sedan ta trapporna ner. Tydligt och bra informerat!

Guidade turer erbjuds i Skattkammaren endast en gång i månaden. Detta måste vara en rest från en förgången tid. Det bör finnas fler än vi som skulle vilja gå på guidad visning även på andra tider. Vi fick istället med oss ett texthäfte med information om föremålen.

I och med att vi blev tillsagda att börja med att åka längst upp, kändes hissfärden som en smärre evighet och vetskapen om att tornen är 118 meter höga, fick oss att undra över hur högt upp man egentligen skulle befinna sig på museinivå. Eftersom ingen av oss varit uppe i Skattkammaren förut hade vi en känsla av skräckblandad förtjusning vid tanken på att det kanske fanns fönster att titta ut genom och se ner på gatan... Det fanns det som tur var inte! 

Väl uppe i museet fanns det mycket fint att titta på. Här har man samlat begravningsregalier från kungagravarna i byggnaden samt annan påkostad liturgisk rekvisita från skilda sekel.



Utställningen sträcker sig genom flera våningsplan och på varje plan är montrarna fulla med föremål i guld, prydda med ädelstenar. Det var lite svårt att hänga med i texthäftets information, eftersom numreringen av föremålen inte följde någon självklar rutt. Det blev mycket bläddrande fram och tillbaka i texthäftet för att få veta något om föremålen. Till slut gav vi upp informationssökandet och nöjde oss med att njuta av de hantverksskickliga konstföremålen, oavsett proveniens. 





Till höjdpunkterna i Skattkammaren hör far och två söner Stures kläder som de bar den 24 maj 1567, då kung Erik XIV lät mörda flera högättade fångar på Uppsala slott. Kläderna förvarades från solljus och skadeinsekter i en stor kista fram till modern tid, vilket gör dem till de enda komplett bevarade herrkläderna från 1500-talet. Och visst ser man var de dödande vapnen trängde in och gjorde hål i kläderna! Historienörden får gåshud!

Mer kläder: Drottning Margaretas gyllene klänning från sent 1300-tal är den enda bevarade festklänningen från medeltiden - i hela världen! Absolut en höjdpunkt.

Så summan av kardemumman i detta inlägg blir; Om du besöker Uppsala domkyrka och det visar sig vara aktivitet i kyrkorummet - lämna för Guds skull inte byggnaden - tag hissen upp i Skattkammaren och upplev Sveriges historia på ett väldigt närgånget sätt. Det är en fantastisk upplevelse för bara 40 kr...

Skattkammaren i Uppsala domkyrka är mycket väl värt ett besök. 

Inga kommentarer: