onsdag 6 november 2013

Zorngården

Ort: Mora (Dalarna)
Besökt: Augusti 2013
Entrépris: 90 kr (enbart Zorngården)
Guidade turer: Ja
Informationsskyltar: Sparsamt, inga i huset.
Övrigt: Ligger mitt i centrala Mora.

Det är väldigt lätt att hitta till konstnären Anders Zorns forna bostad i Mora. Det är gott om vägskyltar och det finns en parkering i direkt anslutning till museet. Zorngården ligger bredvid Mora kyrka, vars kyrktorn är väl synligt.

Här finns dels själva Zorngården (som detta blogginlägg kommer handla om) som var konstnärens hem och Zornmuseet (som vi inte besökte denna gång) där hans tavlor har samlats.
Entréavgiften betalas i Zornmuseet. Vid kassan fanns tydlig information om de båda byggnaderna och de olika entrépriserna och kombinationsbiljett. Tydligt och bra! Här ligger även souvenirbutiken, där man kan köpa Zornlitteratur och reproduktioner av hans tavlor.

Vi gick på guidad visning i Zorngården. Inför visningen väntade man utanför köksentrén, där det fanns en liten skylt om samlingsplats. Guiden tog emot utan att presentera sig eller hälsa välkomna. Det var pang-på med historia. Men det var en kunnig guide - en kvinna i 45-årsåldern som med lätthet svarade på våra frågor.

Anders Zorn levde ett fängslande liv där olycklig barndom, flertalet besök i USA och semestrar med konstnärsvänner kryddar historien.
Vi fick tillåtelse av guiden att fotografera i huset. Interiörbilden ovan är från övervåningen.

Byggnaden är fantastiskt vacker! Den mörka, murriga och maskulina interiören är fantasieggande och samtliga möbler står på ursprunglig plats. Det känns som att konstnären och hans fru bara har lämnat huset över dagen och att vi får bese huset innan de kommer hem igen..!

Huset är byggt i en tid då flera tekniska bekvämlighetsinrättningar introducerades, samtidigt som detaljerna lever kvar i en traditionell stil, som var på väg bort. Genomtänkta detaljer poängterades av guiden, bland annat att trappan till övervåningen gjordes så bred, så att gäster kunde två arm i arm upp till det stora sällskapsrummet.

På en guidad tur besöker man kök, matsal, korridor, gästrum samt övervåning med "vardagsrum", balkonger och sovrum. Den översta våningen med ytterligare gästrum, får man inte besöka. I huset ser man inte så många verk av Zorn, dessa är samlade i Zornmuseet strax bredvid.

Vi hade gärna spenderat mer tid i huset. Det kändes som att guidningen var över väldigt fort, vilket tyder på att det var intressant och kul.

Jag kan inget annat än att rekommendera ett besök på Zorngården. En guidad tur bjuder på en kombination av unik interiör, spännande levnadsöden och intressanta arkitektoniska detaljer. När vi lämnade byggnaden gjorde vi det med ett leende och med flera inredningsidéer på näthinnan.

Zorngården är väl värt ett besök.

Inga kommentarer: